foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


+090 542 356 XX XX
irayerbaa@live.com
İrfan Aydın

Erbaalı İrfan Aydın Web Sitesi....

Mes´ul olduğun şeyle meşgul ol...

Resûlüllah Efendimiz (s.a.v) bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurmuştur: “Zilhicce ayının ilk on gecesinde ibâdet etmek kadar Allâh’a hoş gelen bir şey yoktur. Bu süredeki her günün orucu bütün senenin orucuna, her gecenin kıyâmı kadir gecesinin kıyâmına denktir.”


1. GÜNÜ:

Yâsin Sûresi ve Bakara Sûresi 30. sayfadaki
اَلْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ . فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلاَ رَفَثَ وَلاَ فُسُوقَ
وَلاَ جِدَالَ فِي الْحَجِّ. وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللهُ . وَتَزَوَّدُوا ، فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى ، وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الأَلْبَابِ {el-Bakara 197}
âyeti veya devamınndak’ tüm sayfa okunur. 3 tekbir ve 33 defa da
“أستَغْفِرُ اللهَ : Allah’tan mağfiret dilerim” çekilir.


2. GÜNÜ :

 

Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti, 3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ أَجِرْنَا مِنَ النَّار : Allâhım! Bizi ateşten koru.” çekilir.


3. GÜNÜ :

 

Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti, 3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ أدْخِلْنَا الْجنَّةَ مَعَ الأَبْرَارَِ : Allâhım! Bizi iyi kimselerle birlikte cennete girdir.” çekilir.


4. GÜNÜ :

 

Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti, 3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ نَجِّنَا مِنَ الْفَقْرِ وَالآفَاتِ: Allâhım! Bizi fakirlik ve âfetlerden koru.” çekilir.


5. GÜNÜ :

 

Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti, 3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ ثَبِّتْنَا بَالْقَوْلِ الثَّابِتِ : Allâhım! Bizi değişmez söz ile (îmanda) sâbit kıl.” çekilir.


6. GÜNÜ :

 

Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti, 3 tekbir ve 33 defa da “ اللّهُمَّ آتِنَا بِعِنَايَتِكَ: Allâhım! Yardımını bize ulaştır” çekilir.


7. GÜNÜ :

 

Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti, 3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ غَلِّقْ لَنَا أَبْوَابَ الْجَحِيمِ : Allâhım! Cehennem kapılarını bizim için kapat.” çekilir


8. GÜNÜ :

 

Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti, 3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ افْتَحْ عَلَيْنَا أَبْوَابَ الْجَنَّةِ : Allâhım! Bize cennet kapılarını aç.” çekilir.


9. GÜNÜ :

 

Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti, 3 tekbir ve 33 defa da “اللّهُمَّ اجْعَلْنَا مِنَ الْقَانِتِينَ : Allâhım! Bizi rahmete erenlerden eyle.” çekilir.
Ayrıca gündüz 2 rek’at namaz kılınır: Her rek’atte Fatiha+ Kâfirûn + 3 defa İhlas sûreleri, başlarında besmele çekilerek okunur.
Aynı günü 10. güne bağlayan gecede 4 rek’at namaz kılınır. Her rek’atte Fâtiha+ Âmene’r-Rasûlü+ ve 5 defa İhlâs okunur.


10. GÜNÜ :

 

Yâsin Sûresi, el-Hac âyeti, 3 tekbir ve 33 defa da “ اللّهُمَّ ثَقِّلْ مِيزَانَنَا بِالْحَسَنَاتِ : Allâhım! Hasene (sevaplarla) tartımızı ağır getir.” çekilir.
Ve en sonunda Cevşen’in sonundaki dua okunur.
ZİLHİCCENİN İLK ON GÜNÜNDE NE YAPILIR?
Zilhicce ayının birinden onuna ( yani Kurban bayramının ilk gününe) kadar,her gün sabah namazlarından sonra :
10 salevat-ı şerife:
''ALLAHümme salli ve sellim ve barik ala seyyidina MUHAMMEDin ve ala ali seyyidina MUHAMMED''
10 istiğfar:
''Estağfirullahe'l-azim el-kerim ellezi lailahe illahüve'l-hayye'l-kayyüme ve etübü ileyk ve nes'elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidayete lena innehü hüve't-tevvabü'r-rahim''
10 tevhid:
''La ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh.Lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü yuhyi ve yumit.Ve hüve hayyün la yemutü biyedihi'l-hayr ve hüve ala külli şey'in kadir' okunur
Bu on günü hangi ibadetlerle değerlendirmeliyiz?
Her şeyden önce her zaman ve zeminde en vazgeçilmez ibadet olan beş vakit namazı asla ihmal etmemeliyiz. Çünkü, hiçbir nafile ibadet farzların yerini tutamaz. Namazlarda cemaate katılmak için gayret etmeli, daha bir dikkat ve huşu ile eda etmeliyiz. Mümkünse bugünlerde oruç tutup zamanımızı Kur’an, istiğfar, salavat, zikir ve dua ile geçirmeliyiz. Her zaman yapamayanlar bile hiç değilse bugünlerde kuşluk, evvabin, teheccüt gibi namazları kılmalı, affa nail olmak için çırpınmalıdır.
Hatta affa ve rızaya nail olmayı hedef kabul ederek, bu on günü sanki Ramazan’ın son on günüymüş gibi geçirmeliyiz. Buna güç yetiremeyenler, hiç değilse arefe gününü ve bir gün öncesini oruçla ve ibadetle geçirmelidirler. On gece içinde, bilhassa terviye, arefe ve bayram gecelerini ihya etmenin özel bir yeri vardır.
Arefe günü bin İhlâs Suresi okumak çok faziletlidir. Çünkü arefe, tevhidin, azamet ve kibriyanın tam hissedilip ilan edildiği gündür. Bunun için Arefe gününün sabah namazında başlayıp bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar 23 vakit farzlardan sonra teşrik tekbirlerini getirmek vaciptir. Hatta bu tekbirleri on gün içinde müsait oldukça söylemek büyük sevaptır.
Bugünlerde milyonlarca mü’min haccetmek için mukaddes topraklara gitmiş, kimi Kâbe’yi tavaf ediyor, kimi ağlayarak dua ediyor, kimi Medine’de Ravza-yı Mutahhara’da gözyaşı döküyor, kimi zikir ve dua ile sa’y ediyor, kimi Makam-ı İbrahim’de gözyaşıyla namaz kılıyor, kimi Mültezem’de af için yalvarıyor… Hepsi kendileri ve mü’minler için af, mağfiret, rıza, tevfik ve hidayet istiyor. Arefe günü ise, hepsi Arafat’a gelmiş, “Lebbeyk, Allahümme Lebbeyk” sadalarıyla asumanı inletiyor, gözyaşıyla kıldıkları namaz ve ettikleri dua ile Rabbimizin rahmetine sığınıyor.
İşte kendimizi hayalen hacda hissetmek, onları izleyerek kendimizi onların içinde saymak yoluyla manevî bir hâl kazanabiliriz. İnşallah dua ve ibadetlerimizin hacıların yaptıkları ubudiyete dahil olmasını ümit ederek ibadet edelim.
Şunu da unutmayalım ki, hadislerde verilen müjdelere nail olmak için o günleri nicelik ve nitelik olarak en üst seviyede değerlendirmemiz gerekir. Böylece bambaşka bir halete bürünür, ibadetin hazzını yaşar, inşallah Kurban Bayramı’na affedilmiş olarak girebiliriz.
-“Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!” (Abd b. Humeyd, Müsned, 1/257)
- Kamerî ayların 12’ncisi olan Zilhicce ayı, İslâm’ın beş esasından biri olan hac ibadetinin yerine getirildiği umumi af ve bağışlanma ayıdır. Bu mübarek ayın birinden onuna kadar olan zaman dilimi “leyâli-i aşere”, yani on mübarek gecedir. Onuncu gün Kurban Bayramı’nın ilk günüdür.
– Bu on günde beş vakit namazı asla ihmal etmemeliyiz. Namazlarda cemaate katılmak için gayret etmeli, daha bir dikkat ve huşu ile eda etmeliyiz. Mümkünse bugünlerde oruç tutup zamanımızı Kur’an, istiğfar, salavat, zikir ve dua ile geçirmeliyiz. Her zaman yapamayanlar bile hiç değilse bugünlerde kuşluk, evvabin, teheccüt gibi namazları kılmalı, affa nail olmak için çırpınmalıdır.
On Günlük İhyanın Püf Noktaları
- Birçok insan bugünlerin kıymetini bildiği halde günlük işlerin ve ilişkilerin içinde tam bir ihya programı yapamıyor. Ya unutuyor ya dünya işlerine zaman ayırıyor ya da tam istifade edemiyor. Bunun için şu basit, ama etkili tavsiyelere dikkat edin:
- Zilhicce’nin ilk on gününü ajandanıza veya her gün gördüğünüz bir yere not edin.
Bu on gün içinde sizi meşgul edecek misafirlik, yolculuk ve yorucu işlerden uzak durun. Bu tür programları ya öne alın veya erteleyin.
- Seçici olmadan maç, dizi, haber izlemek gibi boş ve sizi ilgilendirmeyen işlere zaman ayırmaktan her zaman kaçının; bu on günde ise daha bir titiz olun.
- Bugünlerde sağlığınıza özel bir önem verin ki, ibadet ve zikirden geri kalmayın. Ameliyat ve uzun tedavileri bugünlere denk getirmeyin.
-Eğer ev hanımı, emekli, yaşlı gibi mesaiye bağlı bir işiniz yoksa bu on günü sanki i’tikafa girmiş gibi dolu dolu geçirin.
- Öğrenci, memur, işçi gibi belirli bir uğraşınız varsa, mümkün olduğu kadar izin ya da tatil günlerinde oruç ve ibadete ağırlık verin.
- İş, okul vs. sizi mutlaka meşgul etse bile aralardaki “ölü zamanları” değerlendirin. Bunlardan kastımız, iş ve okula gidip gelirken, teneffüs, sıra bekleme gibi durumlardaki boş zamanlardır. Bu zamanları Kur’an, salavat, dua, istiğfar ve zikirle değerlendirin.
- Yanınızda sürekli küçük ebatlı bir Kur’an veya bir evrad kitabı taşıyın. Boş zamanlarda birkaç sayfa bile okusanız kârdır.
- Kur’an okumasını bilmeseniz bile, ezberinizde olan sureleri defalarca okumanız büyük sevaptır.
- Bu on gecede daha az uykuyla idare edin ve uykunuzu kaçıracak çay, kahve gibi içecekleri daha çok tüketin.
- On günün tümünde oruçlu olamadıysanız fırsat bulduğunuz gün Cuma’ya denk gelse bile yine oruç tutun. Çünkü, başka günlerde tutmaya imkanı olduğu halde Cuma günü tutmak mekruhtur. Öyle bile olsa, mekruh sevabından biraz eksilir demektir, yoksa hiç tutmayan zaten hiç sevap kazanmamış olur.

Yorumlar   

+1 #1 sedef 17-11-2015 17:48
tamam tamam vaktim olmuyo hocam siteye giriom sadece yazarım
Alıntı

Yorum ekle

Facebook Login

Üye Girişi

Mesaj Kutusu

Giriş yapmamışsınız.

Erbaa Namaz Vakitleri

İstatistikler

Kullanıcılar
5624
Makaleler
797
Makale Görünüm Sayısı
3470509

Sayfa Alt Bilgisi

Telif Hakkı © 2024 Open Source Matters. Tüm Hakları Saklıdır.
Joomla!, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılan özgür bir yazılımdır.



Copyright © 2024 Erbaalı İrfan Aydın Rights Reserved.